Reklam

30 Haziran 2007 Cumartesi

Yassı Çeliğe Dev Yatırım


Yassı Çelik Sektöründe 1.1 Milyar Dolarlık Dev Yatırım

Rusya'nın dev demir çelik üreticilerinden MMK (Magnitogorsk Iron&Steel Works) ile Atakaş Şirketler Grubu İskenderun'da yassı çelik tesisi kuracak. 500 dönüm arazi üzerine kurulacak olan tesis 1.1 milyar dolara mal olacak. İnşaatına başlanan tesisin 2009'da üretime geçmesi planlanıyor. Tesisin, sadece iç piyasanın değil Körfez ülkeleri ve Uzakdoğu'nun yassı çelik ihtiyacına da cevap vermesi hedefleniyor.

Türkiye'de yassı mamul açığı var

Atakaş Şirketler Grubu Başkanı Recep Atakaş ve Rus MMK Yönetim Kurulu Başkanı Rashnikov Viktor Filippovich, İskenderun Yelken Kulübünde düzenlenen törenle yatırım protokolünü imzaladı. Atakaş Şirketler Grubu Başkanı Recep Atakaş, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yassı mamulde açığı bulunduğunu ve bunu yılda 8 milyon ton ithalatla karşılandığını, yeni yatırım yapılmadığı takdirde bu açığın 2015'te 20 milyon tona çıkacağına dikkat çekti. Atakaş, "Türkiye'nin inşaat demirinde fazlası, yassı mamulde ise açığı var. Biz bu açığı gördük. Bu işin teknolojisini dünyada iyi bilen MMK ile ortaklık kararı verdik. 8 ay süren görüşmelerin ardından yatırım kararı aldık" dedi. Projenin Eylül 2007'de başlayacağını, birinci etabın Eylül 2009'da, ikinci etabın ise Eylül 2011'de tamamlanacağını belirtti belirten Atakaş, tesisin üretime geçmesiyle, Türkiye ve Orta Doğu'daki sıcak rulo ve levha, soğuk rulo, galvaniz rulo ve levha ile boyalı rulo ve levha ihtiyaçlarını karşılayacağına dile getirti. Tesisin, 1.1 milyar dolar maliyetle kurulacağını ifade eden Atakaş, Ruslarla yaptıkları bu ortak yatırımın ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydetti. Rus MMK Yönetim Kurulu Başkanı Rashnikov Viktor Filippovich, uzun süredir Türkiye'de yatırım için arayışta olduklarını söyledi. Demir-çelik üretimlerinin yaklaşık yüzde 20'sini Türkiye'ye ihraç ettiklerini kaydeden Filippovich, "Türkiye'ye yılda 1 milyon ton demir çelik ihracatı yapıyoruz. Stratejik olarak büyüyen pazarlara yatırım yapmak gibi bir hedefimiz var. Türkiye'de yassı mamul alanında açık söz konusu" dedi. Rusya dışındaki ilk yatırımlarını Türkiye'ye yaptıklarını belirten Filippovich, kuracakları tesiste son teknolojiyi kullanacaklarını, hedeflerinin kaliteli ve kârlı üretim olduğunu vurguladı.

Türk bankalarından kredi alınacak

Toplam 1.1 milyar dolarlık yatırımın ciddi bir yatırım olduğunu kaydeden MMK Başkanı Filippovich, yatırımın finansmanıyla ilgili bir soru üzerine, "200 milyon doları şahsi sermaye, 400 milyon doları makine ve ekipman sağlayıcılarının kredileri, 500 milyon doları ise ticari kredi olacak. Ticari kredilerde Türk bankalarıyla çalışmayı düşünüyoruz. Teknoloji ise Almanya, İtalya ya da Avusturya'dan sağlanacak" dedi.

MMK'nın yıllık cirosu 6.4 milyar dolar

Rus MMK Grubu, Rusya'nın en büyük çelik üreticileri arasında yer alıyor. Dünya çelik devleri arasında da 15. sırada bulunuyor. 2006 çelik üretimi 12.5 milyon ton, cirosu 6.4 milyar dolar olan MMK'nın net kârının ise 1.4 milyar dolar olduğu açıklandı. Hisseleri Londra Borsası'nda da işlem gören MMK, Türkiye'ye 1 milyon ton sac ihracatı yapıyor.

2300 kişiye istihdam olanağı

Atakaş Şirketler Grubu'yla MMK'nın kuracağı tesis ile Türkiye'nin yılda 1.5 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor. Yaklaşık 2 bin 300 kişiye istihdam olanağı sağlayacak tesis, aynı zamanda, Türkiye'deki ilk büyük Rus yatırım özelliğini taşıyor. Fabrika 2011'de tam kapasite ile çalışmaya başlayacak. Yıllık üretim kapasitesi toplam 2.6 milyon ton olacak fabrikada ilk etapta sac üretimi devreye girecek ardından galvaniz ve boyama işlemleri başlayacak.

İsdemir de yassıya dönüşüm yolunda

Bu arada, Türkiye yılda 8 milyon ton yassı mamul ithalatı gerçekleştiriyor. Hem iç piyasada hem de yurtdışında bu ürüne olan talep çok yüksek olduğu için İsdemir de yassı çelik üretimi için düğmeye bastı. Bir dizi yatırım yaparak, yassıya dönüşüm yolunda önemli mesafeler kat eden ve ilk slabı alan İsdemir'in, 2008'de yılda 3.5 milyon ton yassı mamul üretimine geçmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok: